La Wikipedia està trista, què deu tenir la Wikipedia…

En molts pocs mesos ha passat de ser un dels grans ‘booms’ d’internet, a ser el centre de múltiples polèmiques sobre la validesa, la qualitat i, sobretot, la credibilitat del seus continguts. Per fer-ho encara més trist, fa uns dies que ha vist la llum Citizendium, la seva germaneta petita, que s’endurà totes les atencions dels seus progenitors. Una criatureta que, pel sol fet d’haver nascut, ja posa en qüestió tot el que la Wikipedia ha aconseguit als darrers anys. Però, comencem pel principi… del final.

WikipediaLa Wikipedia, com molts sabreu, és una mena d’enorme i sempre sorprenent enciclopèdia de qualsevol cosa, construïda a partir de les aportacions, la dedicació i el coneixement de milers de col·laboradors desinteressats. La versió anglesa és, de llarg, la més popular, amb més de milió i mig d’articles. La versió en català hi té un protagonisme extraordinari, sent la 21a amb més articles (segons dades de la mateixa wikipedia, som la 91a del món per nombre de parlants, de manera que possiblement estem davant la versió de wikipedia amb més articles per parlant de la llengua… excepte la versió en esperanto, probablement). Aquesta base social extremadament àmplia i diversa, així com el fonament col·laboratiu del projecte són, amb tota seguretat, la principal raó del seu èxit. L’amplitud del seus continguts, la rapidesa amb què és capaç d’adaptar-se als designis de l’actualitat, la possibilitat de créixer i créixer en la llargada i profunditat de les seves definicions i la seva ubiqüitat electrònica han fet que, en molt poc temps, sigui una competidora voraç de l’atenció dels usuaris d’internet, fins a convertir-se en un dels webs més visitats del món de l’any passat i en un competidor ferotge de les enciclopèdies convencionals i, encara més, de les versions electròniques de les enciclopèdies tradicionals, en formats CD o en línia.

No obstant, des de fa alguns mesos, sovintegen polèmiques i acusacions que destaquen errors en les definicions i, sobretot, que ataquen la seva mateixa concepció oberta i col·laborativa. Els errors i les imprecisions humanes són abundants en un espai d’aquesta concepció i d’aquest enorme volum. També les lluites derivades de les opinions expressades en els articles, enfrontant comunitats senceres d’editors, han estat greus. També s’ha acusat als responsables de practicar la censura en aquells continguts que no els hi agradaven. Per últim, s’ha convertit en una espècie de gimcana popular intentar col·locar, malintencionadament, informacions falses a la wikipedia. El vandalisme electrònic ha estat un cop més fort del que el projecte de la wikipedia ha pogut suportar.

En aquest context un dels co-fundadors de la Wikipedia va presentar en fase “beta” a finals de març el portal Citizendium, definit com “el compendi dels ciutadans”. Els creadors aspiren a desbancar, en no gaire temps, la centralitat de la wikipedia com a enciclopèdia virtual de referència global. Per a aconseguir-ho, l’objectiu fonamental és superar els problemes que han afectat a la Wikipedia. I és curiós com pretenen aconseguir-ho: reduint molt considerablement el nombre d’autors; obligant als autors a estar identificats amb les seves dades personals; establint un sistema molt més rígid per la publicació d’articles i informacions, etc. En definitiva, Citizendium, coneguda com la versió 2.0 de la wikipedia, està posant les arrels del seu projecte, precisament, en un model anti-wikipedia. Menys col·laboratiu, menys obert, més jeràrquic, gens anònim. Renunciant, en bona mesura, a tot allò que va fer de la wikipedia un projecte tan especial i engrescador. La wikipedia està trista, què deu tenir la wikipedia…

—-

La versió original d’aquest article, es va publicar al Diario de Ibiza el dia 9 d’abril de 2007. Aquesta mateixa versió es publica posteriorment als portals del Cercle per al Coneixement i l’Observatori de la CiberSocietat.