El futur no és el que era

X PREMI POLLENÇA DE NARRATIVA

El futur no és el que era. Una novel·la sobre quatre personatges que ho canviarien tot per poder tornar enrere i escriure un futur més memorable.

Un missatge de facebook et pot canviar la vida?

I quatre vides?

La Francina allarga les sessions al gimnàs. El Kai l’espia per internet. L’Helena se’l mira amb avorriment. El Jep circumval·la la facultat de Geografia i Història sense gosar entrar-hi. Arribats a la maduresa, han acomplert tot allò que ha d’acomplir la gent com cal. Tenen feina, casa, nens i cotxe. Tenen tantes caselles marcades que no els queda marge per inventar-se’n de noves. Però també tenen memòria. Tenen records. I se n’adonen que alguna cosa falta. Que el futur no ha estat el que s’imaginaven.

Una nit, el Kai envia a la Francina un missatge breu. Una onada petita, aparentment inofensiva. Una onada, però, que farà tremolar els fonaments de les seves vides. Serà suficient per enfonsar el castell de sorra? N’hi ha prou amb un missatge de Facebook per esquerdar el precari equilibri de la quotidianitat?

El futur no és el que era és la crònica d’una generació desencantada, a qui li ha tocat viure una època privada d’heroismes. Una exploració d’allò que ens somou a través de quatre personatges que podrien ser qualsevol de nosaltres. És la descripció de l’egoisme primari que marca les nostres decisions i de la il·lusió i l’inconformisme que s’hi barregen. El Kai, la Francina, l’Helena i el Jep són quatre figures que s’han avorrit de pedalar en cercles. Quatre adolescents atrapats en cossos madurs, que exploren els límits del que és correcte, del que és desitjable i del que fantasiegen en trencar. Quatre antiherois que ho canviarien tot només per l’oportunitat de tornar enrere i escriure un futur més singular i memorable.

Potser el terratrèmol que el Kai desperta quan envia un missatge de Facebook és suficient per recuperar-ho tot. Per destruir-ho tot. Per escriure un altre futur. O perquè res no es mogui ni un mil·límetre.

“Joan Mayans ha escrit una novel·la sòlida i sòrdida alhora. Els diàlegs, molt ben trobats, alternen amb descripcions brillants (la retransmissió del partit de futbol em té el cor robat). El futur no és el que era ens parla de les conseqüències que comporta sortir-se de la ratlla, tot ballant “al ritmo de la noche”. Bellissima!

 

Neus Arqués, escriptora

“El futur no és el que era” és molt més que un lúcid retrat psicològic del Kai, la Francina, el Jep i l’Helena, els seus protagonistes. La novel·la de Joan Mayans és una veritable autòpsia d’un grup social que ha crescut acostumat a tenir-ho tot, que sempre vol més, i que té molt poca capacitat per a la frustració. Un llibre necessari!

 

Joan Miquel Hernández, escriptor i economista

N’hem de ressenyar la seua força narrativa, la claredat de la dicció i la imaginativa trama a partir d’un missatge de Facebook, entorn del qual l’autor basteix una trama psicològica i d’aventures.

 

Jean Serra, poeta

Amb un llenguatge molt directe i distès, l’autor ens endinsa de ple a la història. Mayans aconsegueix que el lector es posi a la pell dels personatges i ens convida a fer-nos la pregunta: I jo què faria en aquesta situació?

 

Anna Hernàndez i Garriga – Revista Núvol

Una novel·la escrita amb prosa àgil, amb ploma fàcil, amb incisió i amb caràcter, qualitats molt estranyes en la primera novel·la de qualsevol autor. L’ull de l’antropòleg i el de l’historiador hi són clarament presents. Però, per damunt de tot, hi ha la mirada d’una persona que dissecciona gairebé a colp de bisturí allò que té al seu voltant.

 

Bernat Joan i Marí, escriptor, professor i polític

Llegir El futur no és el que era és endinsar-se dins un “maelstrom” d’emocions. No hi surts indemne. Des del missatge que ho enceta tot fins al final tan asimètric com versemblant, no deixam de fer-nos nostres les vides del Kai i el Jep, de la Francina i l’Helena. Llegiu-la, no us en penedireu.

 

Eduard Riudavets, mestre i polític

La novel·la ens presenta uns personatges immersos en la crisi dels quaranta. Inicialment ho fa de forma divertida i fins i tot tendra, tot i que ben aviat aquest to amable es capgira cap a un de més àcid i incisiu que ens mostra les contradiccions dels personatges i les seves misèries.

 

Jurat del X Premi Pollença de Narrativa

Ben escrita, audaç i tensa. El debut literari d’en Joan Mayans explora, amb una mirada analítica i propera, les expectatives de l’edat adulta i les crisis personals que se’n deriven. Llegiu-lo!

 

Laura Gomara, escriptora

ON COMPRAR "EL FUTUR NO ÉS EL QUE ERA"?

Amazon

Ja a la venda en paper i en llibre electrònic (Kindle)

Ed. Cossetània

En paper i eBook (ePub). Enviament gratuït!

Casa del Libro

A les llibreries, en venda online i ja en eBook (ePub)

FNAC

A les botigues i en venda online (paper & eBook)

Tres capítols per obrir boca

Capítol 1: Un te negre

Capítol 1: Un te negre

—Què serà? —Quins tes tens? —Vermell, negre i verd. El Kai no té ni idea de tes. No sap per què ha preguntat pels tes. No sap què prendre. És difícil triar quan ho fas pensant en la impressió que li farà a una persona que fa una eternitat que...

Capítol 2: Puta memòria

Capítol 2: Puta memòria

—Surts, mama? —Un... un segon... —Què!? —Que sí, que un segon, hòstia! La Francina no sol entrar amb el mòbil al lavabo, però avui ho ha fet. Asseguda a la tassa del vàter, es mira el missatge que ha rebut i no està segura de com...

Capítol 3: Estranys en un túnel

Capítol 3: Estranys en un túnel

Poc més d’un mes després tot està oblidat. El Kai baixa les escales que connecten l’estació de rodalies amb la de metro de plaça Catalunya. Els auriculars posen banda sonora al seu matí. Li agrada mirar-se el túnel del metro com si fos un...

Contingut addicional i relacionat

Rodalies i altres llocs des d’on escriure

Rodalies i altres llocs des d’on escriure

A una entrevista radiofònica d’una emissora de Formentera surt el tema dels llocs on s’ha escrit El Futur no és el que era. Quins són els escenaris que hi ha fora d’escena? Quin és l’univers que envolta l’univers del Kai, la Francina, l’Helena...

Pollença i la perseverança

Pollença i la perseverança

Paraules d’agraïment a l’acte de lliurament del X Premi Pollença de Narrativa, a Can Llobera, Pollença (Mallorca), un 8 de novembre de 2019 especialment passat per aigua. “Rabat, 26 de febrer de 2017”. Començo amb un espòiler. I és que és així com acaba la...

Crec que he guanyat…

Crec que he guanyat…

És nit de bellumes. De jocs, disfresses i quantitats absurdes de sucre. Els nens esperen Halloween amb emoció. No sé com el viurien el Kai, la Francina, l’Helena o el Jep. No vaig arribar a imaginar-me’ls escenificant una nit com la d’avui. Si...

De tot fa ja vint anys (l’embrió del Futur)

De tot fa ja vint anys (l’embrió del Futur)

Tota història té una història. I la història d'aquesta història, també té un principi. La seva pròpia història. Aquí hi ha la narració original que, després de dos anys de guaret al calaix virtual del portàtil, es convertiria en el primer capítol de "El...

En parlen, en parlo, en parlem…

Vaja… articles, entrevistes, ressenyes…

Ressenyes i entrevistes xul·les
«Muchos de los que llegamos a la creación literaria hemos pasado por ser buenos lectores»” (Accés només per a subscriptors) (Article/Entrevista de Pere Estelrich al Diario de Mallorca, 17/05/2021). Versió impresa, més bonica i accessible, aquí.

Ressenya al Quadern de Llibres de ‘Sonograma’” (Ressenya de Núria Baños al Magazine Sonograma 28/02/2021).

Una (entusiasta) ressenya menorquina ” (Ressenya d’Eduard Riudavets al Diari “El Iris” 14/02/2021).

Una ressenya amb perfum hel·lenista” (Ressenya d’Aida Montoya a L’Escriba 8/02/2021).

Guanyar o perdre… (El futur no és el que era)” (Ressenya d’Anna Hernàndez al #FavesTendres de la Revista Núvol 14/01/2021).

Coses que et passen a Barcelona quan tens 45 anys”” (Ressenya d’Artur Garcia Fuster a “La Lectora” 12/01/2021).

(Vídeo!) Joan Mayans publica la novel·la ‘El futur no és el que era’” (Informatius IB3, 10/01/2021).

Les Regressions” (Ressenya de Carles Cabrera al Diari Ara (Balears) 1/01/2021).

Generació balear busca èpica (Article d’opinió de Bernat Joan a ‘El Periódico de Ibiza’, 23/12/2020). PDF, més bonic, aquí.

‘El futur no és el que era’, la primera novela del escritor Joan Mayans” (La Vanguardia, 10/12/2020).

Ressenya a “La Màgia dels llibres”” (10/12/2020).

La ressenya del Senyor Dolent” (Els llibres del Senyor Dolent, 2/12/2020).

Joan Mayans: «Escribir ha sido mi forma de respirar»” (El Periódico de Ibiza, 22/11/2020). PDF, més bonic, aquí.

Ressenya de Bernat Joan i Marí” (Diario de Ibiza, 19/11/2020). PDF, més bonic, aquí.

La difícil digestión de la vida adulta en una novela” (“Contra” del Diario de Ibiza, 12/11/2020). En PDF, més bonic, aquí.

Joan Mayans, antropòleg i escriptor: «Sortir d’un mateix és una aventura»” (Entrevista al suplement “Mola”, del Diario de Ibiza, 13/11/2019) – En PDF, més bonic, aquí.

El ibicenco Joan Mayans gana el Premi Pollença de Narrativa” (Diario de Ibiza, 7/11/2019)

Ràdios

Conversa amb Pere Estelrich” (Programa “El Crepuscle encén els estels”, Ona Mediterrània, 31/03/2021)

Joan Mayans, escriptor resident a Arenys de Munt, ha presentat per la ràdio la seva primera novel·la, «El futur no és el que era»” (“El cafè del mati”, Ràdio Arenys de Munt, 8/02/2021)

Notícia l’Informatiu Migdia” (RNE Illes Balears, 27/01/2021)

Entrevista sobre «El futur no és el que era» a ‘La gran vida’” (“La gran vida”, IB3 Ràdio, 26/12/2020)

Entrevista sobre «El futur no és el que era» al ‘De far a far’” (“De far a far”, Ràdio Illa Formentera, 23/12/2020)

Entrevista a “Darrer vol a Formentera” amb Nirvana & Vicent Tur (IB3 Ràdio, 17/12/2020) #EnEivissenc!

Entrevista/Conversa al “Wonderful” amb l’Olga Rodríguez” (RNE – Ràdio 4, 12/12/2020)

«El futur no és el que era» de Joan Mayans desenvolupa part de la seva acció a Vilassar de Mar” (“Crònica del dia”, Vilassar Ràdio, 16/11/2020)

Entrevista amb Joan Mayans, autor de «El futur no és el que era»” (“Tot a l’hora”, Ràdio Arenys de Mar, 9/11/2020)

Presentacions de llibres d’autors d’Arenys de Munt” (Informatius, Ràdio Arenys de Munt, 5/11/2020)

Entrevista amb Joan Mayans, guanyador del Premi Pollença de Narrativa” (“Petits Plaers”, Ràdio Pollença, 18/11/2019)

«Escric en el tren de camí a la feina»” (Ràdio Illa, Formentera, 19/11/2019)

Portals, ressenyes i altres

Dins la biblioteca d’un escriptor” (Suplement ‘Mola’ – Diario de Ibiza, 27/01/2021)

Joan Mayans saca su primera novela ‘El futur no és el que era’” (El Periódico de Ibiza, 15/11/2020)

“El futur no és el que era”, Premi Pollença 2019” (L’escriba, 8/11/2020)

‘El futur no és el que era’, la nueva novela del ibicenco Joan Mayans” (Nou Diari, 5/11/2020)

Noves publicacions d’autors d’Arenys de Munt” (Revista La Clau, 4/11/2020)

Edició de les obres guanyadores dels Premis Pollença de Literatura 2019” (Ajuntament de Pollença, 28/10/2020)

Lliurats el Premis Pollença de Literatura 2019” (Punt Informatiu Pollença, 8/11/2019)

Joan Mayans i Elm Puig, guanyadors dels Premis Pollença de Literatura” (Som Pollença, 8/11/2019)

Premios literarios de Pollença” (El Periódico de Ibiza, 8/11/2019)

Joan Mayans gana el Premi Pollença de Narrativa 2019” (El Periódico de Ibiza, 8/11/2019)

“El futur no és el que era” al Telenotícies TN Migdia del 30/11/20. Vegeu aquí la peça completa.

Maridatges literaris

Pels que diuen que aquest llibre condueix a l’alcoholisme… o pels que volen quedar molt bé amb algú…

Lot regal “Paraules de la terra”: novel·la + ampolla de vi negre

Un pack per a sibarites i lletraferits amb una novel·la amb D.O.Q. del Maresme i el vi “Més que paraules”, que ve de la D.O. del Pla de Bages i provoca un meravellós joc… de paraules.

Lot regal “Històries del Maresme”: novel·la + ginebra + complements

Un pack per a persones que saben apreciar allò més especial. Aquí, acompanyem el llibre “El futur no és el que era” amb un gin fet al Maresme, però amb l’estil universal de la London Dry Gin. La ginebra 5th Black és seca i amb personalitat, poc convencional, com els personatges de la novel·la. A més, t’incloem un mesurador prèmium de cocteleria i una capsa de complements botànics.

Pack Especial “El Futur és l’Hòstia”

Un maridatge literari intens i carregat de sabor. L’essència de Sant Jordi. Una combinació per recordar i per ser recordats. Perquè el futur serà l’Hòstia. O el futur ens fotrà una Hòstia. I tantes combinacions com pugueu imaginar.