Ahir a l’IN3 de la UOC va celebrar-se un taller sobre etnografia digital o etnografia virtual o etnografies dels mons tecnològicament mediats/creats… La quantitat de noms que se li pot posar a la “cosa” ja serveixen per fer-se una idea de què el tema segueix sent força imprecís.

Jo vaig fer-hi una xerrada que teòricament duia per tìtol “Nous gèneres a Internet, noves etnografies?”, però després vaig parlar sobretot de les contradiccions de l’etnografia i l’antropologia contemporànies, intentant fent una mica d’anti-academicisme i apologia per la ianquificació de la disciplina, com a mínim, en el que toca a la seva aplicació més enllà de la torre d’ivori de la universitat.

El seminari l’organitzaven l’Adolfo Estalella i el Yann Bona, tots dos becaris de l’IN3. Va parlar també en Juan Carlos Aceros. I també van venir el Daniel Domínguez i la Nicole Etchevers de l’OCS i ens vàrem trobar amb algunes velles coneixences del món tecnosocial de Barcelona, com l’Elisenda Ardèvol, el Dani López o el David Gómez Estivill.

He aprofitat per parlar amb molts d’aquests cibersubjectes del proper congrés que estem preparant a l’OCS i convidant-los a participar en la mesura que puguin. M’agradaria molt que hi hagués una continuació d’aquest workshop ‘online’ dins el Congrés…
Tot plegat la mar d’entretingut i interessant, donant-li voltes i més voltes a les virtuds i misèries de l’etnografia i l’antropologia en un context on, ben bé, encara no sabem quin paper jugarem els antropòlegs…