Publicat al Diario de Ibiza el 23 de Maig de 2006

Cada poc temps apareixen als mitjans de comunicació declaracions de tal polític o qual empresari alertant de l’esgotament del nostre model turístic i de la necessitat de diversificació del que oferim, des de les illes, als nostres visitants. També sovint es parla de fer venir un turista de qualitat que, contradiccions i eufemismes a part, significa turistes amb més sous per gastar.

Fa un parell de dies s’emetia per televisió un reportatge sobre el que s’anomena turisme mèdic i que està proliferant a indrets competidors de les Pitiüses com Tunísia. Del que es tracta és d’oferir, sempre per Internet, un nou tipus de paquet turístic: viatge, estada i intervenció de cirurgia plàstica, tot inclòs. Els preus són molt més baixos que les operacions estètiques a ciutats com, per exemple, Paris. I el fet d’incorporar el producte turístic converteix la pràctica sempre desagradable i perillosa de l’anestèsia i el bisturí en un petit inconvenient dins tota una setmana de vacances.

A través d’internet, el client/turista/pacient fa un visita virtual a la clínica, consulta els detalls de l’operació, tria les opcions, llegeix les credencials de la clínica… i comprova els atractius de l’hotel, les dimensions de la piscina i la sauna, les visites turístiques que farà i, per últim, paga la reserva amb la seva targeta de crèdit.

Potser no coneix el metge ni té gaire en compte la trivialització de la salut que suposa tot plegat. Les vacances todo incluido serveixen com a paper de regal per embolicar la cirurgia plàstica i això segur que ho fa més bo d’empassar i ajuda a més d’un a decidir-se. Pot sonar una mica cínic, però posats a diversificar i qualitativitzar la nostra oferta turística, no hi ha una gran diferència moral entre el turisme d’alcohol i drogues el turisme de ratolí i bisturí. A més, qui ens diu que el turista que va venir fa quinze anys a agafar gateres com pianos no vendria ara a arreglar-se els desperfectes estètics d’aquella etapa de la seva joventut? Eivissa i l’equilibri còsmic…